Excursies naar de toekomst


De nabije toekomst van onze energievoorziening, die heb ik afgelopen week van dichtbij bekeken en ervaren. Althans, ik hoop dat de ontwikkeling van de energietransitie in deze richting snel doorzet. Ik bezocht het grootste windpark en het grootste zonnepark van Nederland.

Reuzen Eerlijk is eerlijk. Ik moest wel even slikken toen ik oog in oog stond met een 7,5 MegaWatt windmolen. Ik heb wel vaker onder een windmolen gestaan, maar de Enercons van Windpark Noordoostpolder, die verrijzen langs het IJsselmeer in de Noordoostpolder bij Urk, zijn echt andere koek dan de 3MW windmolens die tegenwoordig op veel plekken worden gebouwd. Reuzen zijn het! Dat kon je vooral goed zien bij de windmolen in aanbouw, waarvan de gondel nog op de grond lag. Het deed me denken aan één of ander bouwwerk uit een Star Wars film, een spaceship. Ik was diep onder de indruk. Ongelovelijk dat mensen dit kunnen bouwen. Fantastisch om te bedenken dat één zo'n windmolen ongeveer net zoveel stroom opwekt als het grootste windpark van Nederland uit 1985!

Windenergy Expericence Gisteren was ik mee met de Windenergy Expericence van 11Beaufort, het windenergie informatiecentrum van Windpark Noordoostpolder. Normaal gesproken houden ze alleen excursies voor groepen, maar gisteren speciaal voor kleine groepjes en individuen die benieuwd zijn naar de windontwikkelingen van het nieuwe grootste windpark van Nederland in en langs het IJsselmeer.

Neutraal

Rob Renne van 11 Beaufort hield, voordat we op weg gingen naar de windturbines, een presentatie over het windpark en alle indrukwekkende technische details die er bij horen. Daarbij besteedde hij ook aandacht aan de discussies die er leven rondom het onderwerp windenergie. Hij liet daarbij steeds verschillende kanten van de discussie horen, zodat hij geen pro- of anti-windverhaal hield, maar neutaal bleef. De punten waarover discussie bestaat benoemde hij. Ik moest daar even aan wennen. Ik roep altijd dat je een positief verhaal moet vertellen over windprojecten, omdat het belangrijk is dat er meer schone energie wordt opgewekt. Ik wil mensen altijd enthousiast maken, of ten minste er genuanceerder over laten denken als ze een negatief beeld hebben over windmolens. Maar Windpark Noordoostpolder is niet het project van Rob Renne of van 11 Beaufort. 11 Beaufort is een informatiecentrum over windenergie en in die zin paste het goed.

Grootse zonnepark

Ik moest ook even slikken toen ik hoorde over een 10 hectare groot zonnepark op Ameland. Het grootste zonnepark van Nederland nota bene! Tien hectare volbouwen met zonnepanelen op een Waddeneiland. "Wees wijs met de Waddezee" is er bij mij met de paplepel ingegoten, dus grote ingrepen in het Waddenlandschap doen een beetje zeer bij mij. Aan de andere kant wekt dit zonnepark wel genoeg stroom op om alle huishoudens van Ameland van elektriciteit te kunnen voorzien. Ik was heel benieuwd hoe zo'n grote zonnecentrale er uit zou zien, zeker op een Waddeneiland.

Ameland

Afgelopen woensdag ging ik mee op excursie met de tweedejaars studenten Management van de Leefomgeving van de Hogeschool van Hall Larenstein. Zo'n groot duurzaam energieproject, dat mede met een burgercoöperatie (Amelander Energie Coöperatie) is ontwikkeld, sluit mooi aan op mijn gastlessen over draagvlak en burgerparticipatie.

Het zonnepark ligt op het vliegveld van Ballum, aan de west kant van het eiland. Vanuit de verte zie je alleen een lange, zwarte glazen streep in het landschap. Het is volgens mij niet een plek waar veel mensen langs wandelen of fietsen. Dus echt storen doet het niet. Als je er vlakbij komt, dan is het wel een enorme rij zwarte glazen platen. Ook dit is een indrukwekkend project, dat veel tijd, en energie heeft gekost. Bijna jammer dat ze zo'n staaltje durf en duurzaamheid straks gaan inpassen in het landschap door er een wal voor te leggen, zodat je het park vanaf de weg niet meer ziet.

Zelfvoorzienend

Ameland heeft serieuze ambities op het gebied van duurzaamheid. In 2020 willen ze zelfvoorzienend zijn op het gebied van energie. Daarom zijn ze ook druk bezig met het ontwikkelen van een smart grid in samenwerking met EnTranCe, het onderzoekscentrum voor duurzame energie in Groningen. Bekijk hier het filmpje van EnTranCe over de toekomst van Ameland op het gebied van energie.

Toekomstvriendelijk

Ach, wat zit ik te mekkeren over hoe die grote windmolens en zo'n groot zonnepark er uit zien. Mooi of lelijk, indrukwekkend of niet. We hebben helemaal niet de luxe om daar nog over te discussieren. We hebben deze ontwikkelingen nu hard nodig en ik ben ontzettend blij dat we mogelijkheden hebben om te werken aan een nieuwe, schone, toekomstvriendelijke energievoorziening.

Zowel het zonnepark op Ameland als het windpark in de Noordoostpolder zijn een bezoek waard. Kijk van dichtbij en leer wat er mogelijk is op het gebied van schone energie. Waar we met z'n allen naar toe gaan.


Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.

Windhart

communicatie
burgerparticipatie

draagvlak

Adviesbureau Windhart KvK-nummer: 65179269, info@windhart.nl, tel 06-19616301